NL | DE | EN +31(0)573 253351 Contact
Hotel Hof van Gelre  |  Nieuweweg 38  |  7241 EW Lochem  |  T: 0573-25 33 51  |  E: info@hofvangelre.nl

Musea

Hotel Hof van Gelre is door de centrale ligging, een ideale uitvalsbasis voor het maken van culturele trips. Hieronder een selectie van musea die zeer zeker de moeite van een bezoek waard zijn.

Museum MORE Gorrsel
MORE is het grootste museum voor Nederlands MOdern REalisme. Hier is de collectie van Hans Melchers ondergebracht. Deze verzameling bevat werk van toonaangevende Nederlandse modern realistische kunstenaars van de afgelopen 100 jaar.
www.museummore.nl

MORE Ruurlo 
In de bosrijke omgeving van Ruurlo ligt het bijzondere Kasteel Ruurlo omringd door een prachtige Engelse landschapstuin. Carel Willink is één van Nederlands grootste realistische kunstschilders. De opstelling toont de ontwikkeling van een jonge zoekende kunstenaar die uitgroeide tot een grootmeester met een technisch perfect oeuvre.
www.museummore-kasteelruurlo.nl

Museum STAAL in Almen
In het gemoedelijke dorp Almen vindt u Museum STAAL (STAring ALmen) opgericht door Pien Pon. Met werken van de bekende Achterhoekse dichter A.C.W. Staring. Verderop aan de Berkel kunt u via een mooie wandeling de Staring Koepel bezoeken.
www.museumstaal.nl

Villa Mondriaan Winterswijk

Villa Mondriaan is een museum over de jonge jaren van Piet Mondriaan. Mondriaan verwierf wereldfaam in Parijs en New York. Veel minder bekend is dat zijn schilder carrière begon in Winterswijk waar hij van zijn achtste tot twintigste jaar woonde.
http://www.villamondriaan.nl

Kristalmuseum in Borculo
Met een immense collectie aan kristallen, mineralen, edelstenen en fossielen waarvan het ontstaan miljoenen jaren in de historie terug voert. Schoonheden uit het binnenste van de aarde! Gehuisvest in het voormalig gemeentehuis in het centrum aan de Berkel.
www.kristalmuseum.nl

Brandweer- en Stormrampenmuseum in Borculo
Qua collectie het grootste brandweermuseum van Nederland vindt zijn oorsprong dat in 1956 op de zolder enkele handpompen werden teruggevonden die daar tijdens de Tweede Wereldoorlog waren verstopt. Ruim 10 jaar later vatten enkele leden van de vrijwillige brandweer het plan op om een museum te stichten. Het museum wordt nog steeds gerund door alleen vrijwilligers. In het zelfde gebouw is het Stormrampenmuseum gevestigd.
Met foto's, artikelen en voorwerpen die alles met de Stormramp van 1925 te maken hebben.
www.brandweermuseumborculo.nl

Museum- en pannenkoekenboerderij Erve Brooks in Gelselaar  
Hier verleent de familie Marsman gastvrijheid aan iedereen die wil genieten van de schoonheid en gezelligheid op een 5 eeuwen oude Saksische boerderij.
http://www.erve-brooks.nl

Museum- en pannenkoekenboerderij Erve Kots in Lievelde
Dit openluchtmuseum laat u zien hoe de Saksische boer vroeger leefde en werkte.
Via het Los Hoes en De Schoppe komt in de oude boerderij met het (bier) Brouwhuis.
www.ervekots.nl
 
Natuurdiorama Holterberg
Het natuurmuseum op de Sallandse Heuvelrug beschikt over de grootste collectie aan Europese dieren, wel 1000 soorten. Variërend van de grootste zangvogel van Nederland tot de enige aap die voorkomt in Europa.
http://www.museumholterberg.nl

Paleis 't Loo Apeldoorn
In het hart van Nederland, aan de rand van Apeldoorn, ligt Paleis Het Loo.
Sinds 1984 is dit voormalig Koninklijk Paleis na een grondige restauratie opengesteld voor publiek. De ingerichte kamers en zalen tonen hoe de Oranjes er 300 jaar lang woonden en werkten. De baroktuinen zijn symmetrisch aangelegd naar 17e eeuws voorbeeld en uniek in Nederland. In de loop van de 300 jaar waren er veel verschillende bewoners en onderging het paleis vele veranderingen.
https://www.paleishetloo.nl